Onze darmen, het begin van een gezond lichaam

 

Het zelfhelend vermogen van ons lichaam is heel groot, maar wat ondersteuning daarin is natuurlijk wel noodzakelijk. Als je een arm breekt krijg je daar gips omheen zodat de arm rust krijgt en het bot kan genezen. Dit is het zelfhelende vermogen van het lichaam. Bekend is ook dat herstel langer duurt als we ouder worden of ziek zijn, maar ook als we geen rust nemen krijgt het bot geen gelegenheid om te genezen.

Een ander voorbeeld, we hebben een schaafwondje op de huid. Normaal gesproken doen we daar een pleister op en het geneest vanzelf (weer het zelfhelend vermogen). Maar wat als we de korst er telkens af krabben of steeds dezelfde verwonding krijgen. De huid kan dan niet herstellen, doordat het niet de rust en gelegenheid krijgt om het zelfhelende vermogen z’n werk te laten doen.

Ditzelfde zien we eigenlijk ook gebeuren in onze darmen. Doordat we de hele dag door van alles eten krijgen de darmen niet de gelegenheid om alles te verteren. Onverteerde voedingsresten (in de Ayurveda bekend als ama) blijven in de darmen achter en plakken als het ware vast aan de darmwand. Doordat deze resten langere tijd in de darmen verblijven gaat het gisten en veroorzaakt het darmgassen. Ondertussen komt er telkens nieuwe aanvoer in de darmen langs. Wat voor de darmen goed te verteren is wordt door ons lichaam opgenomen en de  reststoffen verlaten het lichaam via de ontlasting. Als we onze darmen wat rust zouden geven krijgt het lichaam de kans om ook de moeilijk verteerbare stoffen uit te scheiden. Blijven we echter maar door eten, en vooral voeding die niet geschikt is voor ons lichaam, dan worden de toxische stoffen als het ware steeds dieper het lichaam in geduwd en kunnen via de bloedbaan overal terecht komen. De bloedvaten kunnen dichtslibben doordat de toxische afvalstoffen, ama, aan de vaatwand blijft plakken, er kan ama in de spieren en organen terecht komen en op deze manier kunnen allerlei ziekten ontstaan.

Door “intermitterend” vasten geef je de darmen al de gelegenheid om de “rommel” op te ruimen. Deze vorm van vasten is eigenlijk heel eenvoudig want het betekent 16 uur niet eten. Neem je de nacht hiervoor dan is het goed vol te houden. Eet je ‘s avonds om 18:00 uur je avondeten, dan kan je om 10:00 uur  ‘s morgens weer een licht ontbijt nemen, bijvoorbeeld wat fruit. Rond 8:00 uur kan je wel een groentesap nemen (bijv. een glas bleekselderij sap), dit ondersteunt de reiniging van de darmen.

Door regelmatig te vasten kan het zelfhelend vermogen van het lichaam z’n werk doen en kan de vorming van nieuwe ama voorkomen worden. Het is dan natuurlijk wel van belang om gezonde verse voeding tot je te nemen, die door de darmen verteerd kunnen worden en het lichaam sterker kunnen maken.

Veel mensen hebben last van ama in hun lichaam. De eerste tekenen van de aanwezigheid van ama zijn een aanslag achterop de tong, een slechte adem en constipatieklachten.  Heel veel klachten en ongemakken worden veroorzaakt doordat er ama aanwezig is.

De Ayurveda behandelt niet de symptomen van de klachten maar gaat op zoek naar de oorzaak. De Ayurvedische aanpak van de meeste klachten begint dus eigenlijk altijd met het verwijderen van de ama uit het lichaam. Dit gebeurt door de voeding aan te passen en met ondersteuning van kruiden. Meestal voelen cliĆ«nten zich na een aantal weken al stukken beter.