Last van pijn in de rug??

Last van pijn in de onderrug??

Voor mijn eindopdracht van de opleiding tot Ayurvedic Practicioner heb ik mij de afgelopen maanden verdiept in de klachten en behandelingen van chronische lage rugpijn.

Het is wereldwijd een zeer veel voorkomend probleem. Het komt voor bij mannen en vrouwen in alle lagen van de bevolking.

De oorzaken zijn zeer divers, van verkeerd tillen, valpartijen, chronische obstipatie tot bijvoorbeeld ontstekingen in bekkenorganen. Vaak ook is de oorzaak onbekend, wat de behandeling lastig maakt.

De reguliere behandelingen bestaat meestal uit bewegingstherapie / fysiotherapie en pijnmedicatie. Ik heb me vooral gericht op de aanvullende behandelingen die de ayurveda kan bieden.

Het doel van de scriptie is om uiteindelijk tot een behandeling te komen die de lage rugpijn klachten  zodanig verminderen dat dat de rug soepeler beweegt en er minder pijnmedicatie nodig is.

Er is de laatste tijd met name veel te doen over het overmatige gebruik van de NSAID’s, de pijnstillers zoals o.a. ibuprofen, naproxen en diclofenac of voltaren. Deze, vrij verkrijgbare medicatie, blijkt toch schadelijker dan men altijd heeft gedacht. Er wordt in studies o.a. een verband gezien tussen het gebruik en een verhoogde kans op een maagbloeding en hartaandoeningen.  Pas dus op met langdurig gebruik van deze pijnstillers.

 

Voor de onderbouwing van de scriptie heb ik, na het lezen van diverse klinische studies en literatuur, zelf ook een aantal cliënten met (chronisch) lage rugpijn de Ayurvedische behandelingen gegeven.

Hiervoor heb ik o.a. gebruik gemaakt van de kati basti (behandeling met warme medicinale olie), de marma massage en stoombehandeling. De resultaten waren, net als in de klinische studies, zeer positief. Alle cliënten ervaarden meer ontspanning in de spieren, meer bewegingsmogelijkheden in lage rug en heupen en de meeste gaven aan minder pijn te hebben.

Voor mijn scriptie heb ik mij beperkt tot de lage rugpijnklachten, maar deze  behandelingen zijn ook zeer goed inzetbaar bij andere rug-, nek- en schouderklachten.

 

Heeft u ook pijn in de rug, nek of schouders en wilt u daarvan af, maak dan snel een afspraak via praktijkchikitsa@gmail.com ,

(06) 14 81 13 31 of via het contactformulier op de website.

 

De praktijk is te vinden aan de Amstelkade 7H in Woerdense Verlaat. Behandelingen uitsluitend op afspraak.