Ayurveda en Corona

Immuunsysteem

Dat je immuunsysteem belangrijk is om ziekten te voorkomen was 5000 jaar geleden ook al bekend. De Ayurveda is er dan ook op gericht om de Dosha’s (vata, pitta en kapha) in balans te houden en daarmee ook alle Dhatu’s (de weefsels).

De 7 dhatu’s worden achtereenvolgend opgebouwd, te beginnen bij rasa (lymfe), rakta (bloed), mamsa (spieren), meda (vetten), asthi (botten), majja (zenuwen), shukra/asthava (voortplantingsweefsels). Het eindresultaat is uiteindelijk  Ojas, de immuniteit. Een sterke immuniteit is dus afhankelijk van sterke weefsels en sterke, gezonde weefsels kunnen alleen gevormd worden door goede en gezonde voeding en een juiste leefstijl. Leef en eet volgens je constitutie!

Coronavirus

In de huidige Corona tijd hebben we soms wat extra ondersteuning nodig, zeker als er een besmetting met het Corona virus heeft plaatsgevonden.

De Ayurveda kent een aantal kruiden die ondersteuning kunnen bieden bij de klachten die door het Corona virus worden veroorzaakt. Intussen is het duidelijk dat het Corona virus vooral de longen aantast en klachten van hoesten en benauwdheid geeft, maar ook koorts en vermoeidheid is vaak aanwezig. De volgende kruiden kunnen daartegen ingezet worden:

Vasaka

Vasaka (Adhatoda Vasica), een kleine groene struik die groeit in India en op Sri Lanka. De gedroogde bladeren worden al eeuwen gebruikt als ondersteuning voor een goede longfunctie. Het is een bittere, wrange en verkoelend kruid en werkt vooral op Pitta en Kapha. Vasaka geeft een bronchodilatatie (verwijden van de luchtwegen) en ondersteunt daarmee de ademhaling. Het heeft ook een lichte bloeddrukverlagende en een versterkende werking voor het hart (cardiotonisch).

Vasaka wordt ingezet bij hoest, astma, bronchitis, tuberculose, hartzwakte en hoge bloeddruk.

Tulsi

Tulsi, in India beter bekend als Holy Basil (heilige basilicum) is een breed inzetbaar kruid. Tulsi is een goed koortsverlagend middel. Het verwijdert o.a. overmatig kapha (slijm) uit de longen en de bovenste luchtwegen. Tulsi wordt ingezet bij hoest, verkoudheid en bronchospasmen. Het heeft een sterk ontstekingsremmende werking, het vermindert de schade van vrije radicalen waarbij de DNA structuur van de cellen beschermd wordt, het versterkt het immuunsysteem, wordt in combinatie met trikatu en honing ingezet tegen hoesten en werkt koortsverlagend.

Guduchi

Guduchi (Tinospora Cordifolia) heeft een sterk immuniteitsverhogende werking, het verhoogt de activiteit van de macrofagen. Het heeft tevens leverbeschermende eigenschappen en werkt koortsverlagend en analgetisch (pijnstillend). Guduchi en Tulsi kunnen goed samen ingezet worden waarbij ze elkaar versterken in hun werking.

Ribes Nigrum

Naast deze Ayurvedische kruiden wil ik ook nog wat aandacht geven aan de zwarte aalbes, Ribes Nigrum, hier o.a. verkrijgbaar als tinctuur. Ribes Nigrum wordt o.a. gebruikt bij infecties van de bovenste luchtwegen, verkoudheid, griep, spiervermoeidheid, reumatische aandoeningen, artrose en jicht. Het heeft een hoog gehalte aan flavonoïden (antioxidanten) en vit. C.

Alle bovengenoemde natuurlijke middelen kunnen als ondersteuning ingezet worden bij symptomen van een Corona infectie. Gelukkig zijn er ook heel veel besmettingen die mild verlopen en waarbij opname in het ziekenhuis niet nodig is. Met name in deze gevallen is het te adviseren om eerst naar natuurlijke ondersteuning te zoeken.

Bij ernstige klachten moet men uiteraard ten alle tijden contact opnemen met een arts!!

Alle genoemde kruiden zijn verkrijgbaar bij Chikitsa.

Aarzel niet als u een persoonlijk advies wilt. U kunt contact opnemen via het contactformulier op de website, telefonisch of per mail.