Herstellen van de restklachten na COVID besmetting

Na een besmetting met de COVID-19 kan je nog lang last houden van de restverschijnselen. Veel mensen houden last van restklachten. Deze klachten ontstaan doordat de cellen in de longen, spieren en hersenen zijn beschadigd door het virus.  

De meest voorkomende restklachten zijn:

  • aanhoudende vermoeidheid, kortademigheid,
  • een drukkend gevoel op de borst,
  • spierzwakte en/of spierpijn,
  • slaapproblemen,
  • concentratieproblemen,
  • hoofdpijn,
  • duizeligheid,
  • depressief gevoel

Op dit moment worden er heel veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar mogelijke middelen die het herstel kunnen bevorderen. Tijdens de Masterclass voor Orthomoleculaire Therapeuten, die ik onlangs heb gevolgd, zijn heel veel van deze onderzoeken besproken evenals een “herstel behandelplan” dat naar aanleiding van deze onderzoeken is gemaakt.

Er zijn nog geen medicijnen beschikbaar om de COVID besmetting te voorkomen of te behandelen. De natuur blijkt wederom zoveel mooie stoffen te hebben die goed ingezet kunnen worden dat daar nu de aandacht naar uitgaat. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan de inzameling van moedermelk waar ijsjes van worden gemaakt die als wapen tegen Corona worden ingezet.

In de behandeling van de restverschijnselen moeten een aantal stappen doorlopen worden. Het herstel wordt zo stap voor stap in gang gezet. In het kort zal ik een omschrijving geven van de stappen die genomen moeten worden. Afhankelijk van de hoeveelheid schade die het virus heeft veroorzaakt zal het herstel de nodige tijd kosten.

Uit onderzoeken is gebleken dat het COVID-19 virus na genezing niet meer aantoonbaar is in de bloedbaan. De langdurige klachten kunnen dus geen gevolg zijn van een chronische virale infectie. Het verwijderen van de virale resten is dus een eerste vereiste voordat je kan gaan starten met bijvoorbeeld het weefselherstel.  

Ten eerste moet dus de virusactiviteit gestopt worden. Je moet er voor zorgen dat het virus zich niet meer kan vermenigvuldigen en de nog aanwezige virale resten moeten verwijderd worden. Verder moet het immuunsysteem tot rust gebracht worden en de ontstekingsfactoren worden afgeremd.

Het virus kan zich ook in het hersenweefsel nestelen. Als dit gebeurt moet ook daar de virale resten verwijderd worden en de ontstekingen in de hersenen geremd worden. Het hersenweefsel moet uiteraard beschermd worden.

Als je last van restverschijnselen hebt wil je natuurlijk niets liever dan daar zo goed en snel mogelijk van af.

De volgende stap is het herstellen van de mitochondriën, de  cellen die verantwoordelijk zijn voor de energieproductie in ons lichaam, en het in gang zetten  van de aanmaak van nieuwe energiecellen. Tot slot moet er weefselherstel plaatsvinden in de spieren, de longen en eventueel in de darmen (als de darm barrière ook beschadigd is).

Als je last van restverschijnselen hebt wil je natuurlijk niets liever dan daar zo goed en snel mogelijk van af. Er is inmiddels een grote reeks natuurlijke middelen en supplementen onderzocht die ingezet kunnen worden om het herstel te bevorderen.

Ik kan je persoonlijk adviseren in deze weg naar herstel. Heb je vragen, wil je meer informatie of direct een afspraak maken? Neem contact op via het contactformulier op de website (www.chikitsa.nl), of via de mail (praktijkchikitsa@gmail.com).

Tot slot nog een paar algemene adviezen die voor iedereen belangrijk zijn. Om te voorkomen dat je ziek wordt, de infectie zo goed mogelijk te doorstaan of te herstellen nadat je een infectie hebt doorgemaakt.

Algemene adviezen

Een tekort aan vitamine D blijkt een belangrijke factor bij COVID-19 incidentie en mortaliteit.

Belangrijke stoffen die kunnen helpen in het herstel van de restverschijnselen zijn de flavonoïden. Flavonoïden zijn natuurlijke bestanddelen van planten, het zijn de stoffen die de kleur geven aan groenten en fruit. Een algemeen advies is dan ook om dagelijks veel groenten en fruit te eten en zoveel mogelijk verschillende kleuren uit de natuur te kiezen.

Groene thee bevat de stof EGCG, wat een sterke antioxidant is. Veel groene thee drinken dus!

En dan een hele belangrijke, namelijk vitamine D! Een tekort aan vitamine D blijkt een belangrijke factor bij COVID-19 incidentie en mortaliteit. Vitamine D werkt beschermend tegen een cytokinestorm omdat het de cytokineproductie remt. Vitamine D suppletie is heel belangrijk in alle stadia! Zowel preventief als bij actieve COVID-19 en na de infectie.